Spanska sjukan

Från Arjeplogiana
Version från den 11 juli 2021 kl. 20.40 av Rangius (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Spanska sjukan var en pandemi som härjade åren 1918–1920 och som resulterade i flera hundratusentals döda världen över.

Vid marknaden 1920 bodde männsikorna trångt och tätt inpå varandra i kyrkstugor och kåtor. Smittan spreds. Redan samma helg blir en del väldigt sjuka och en del far hem och drar med sig smittan dit. En del kom aldrig hem. Utbrottet påverkade alla i kommunen. varje dag under nästan två månader kom nya dödsbud om vilka som dött, de flesta låg sjuka med oviss utgång. Några få var friska som fick hjälpa till i de gårdar där det låg sjuka. Många barn förlorade föräldrar. Många sjuka fick livslånga sviter med bland annat sämre lungkapacitet.

"Det fanns de som inte blev sjuka och som gjorde allt för att hjälpa de nödställda. Arvid Alakangas var en av dem och hans anteckningar är hittade i Märsa. [...] 'Pulver' och cognac var vanligt att ge de sjuka. Pulvret är mest troligt acetylsalicylsyra ..." som båda var verkningslösa. Huvudpulver, Konjak, åderlåtning, hjärtmedicin i form av digitotal, ett medel framställt ur fingerborgsblomman (siom en starl vuxen kan få högst 20 droppar av, men ej barn), kamferemulsion (ett stimulerande medel), konjak några matskedar utblandati kokt mjölk eller kokt sockervatten med pulver. Nämns även "Brandgula Piller" som skulle ges en halv till barn upp till 15 år och till fruntimmer. Men män kunde ta 4 st "om de ej haft avforing på länge". Opiumdroppar som skulle nedsköljas med en tesked vatten mot torrhosta och kittling i halsen. Kött, fläsk, blodmat och flott skulle inte förtäras.

Lunginflammation med upphostningar av brunaktigt skum, kort och hastig andning, styng mellan axlarna mitt för bröstet i sidorna.

Särskilt berömvärda insp. E A Westermark för sina insatser ss stf ordförande i fattigvårdsstyrelsen, arbetaren Johan Arvid Alakangas, Båtsa som utfört ett stprt och gott arbete för att hjälpa sjuka och nödlisande och skogstillsyningsmannen Jakob Sahlberg, Siknäs, vilken med stor energi och självuppoffring bisprungit lidande medmänniskor i Aplg. (NK 50 år sedan 1970)

Bara ett par månader efter sjukan hade brutit ut jordfästes 51 avlidna. 36 av dem var i åldern 20-40 år. Men både barn och äldre drabbades. Innan året var över hade åtminstone 88 personer avlidit i sviterna av sjukdomen.

I Sakkavare upprättades ett barnhem.

[Digital utställning: Spanska sjukan i Arjeplog, 2020-12-28: https://silvermuseet.se/digital-utstallning-silvermuseets-gommor-spanska-sjukan-i-arjeplog/ och Silvermuseets gömmor: Spanska sjukan i Arjeplog https://prezi.com/view/pxnhp3gBD603kU8JxZge/ 2021-06-16]