Biografer

Från Arjeplogiana
Version från den 2 september 2019 kl. 18.11 av Rangius (Diskussion | bidrag)

Hoppa till: navigering, sök

Biografer för allmänheten i Arjeplog har funnits sedan 1920-talet, med vissa uppehåll.

Historisk bakgrund

Projicerad film för betalande publik visades för första gången i världen år 1895 i Paris. Efter att kinematografen (en tidig filmprojektor) demonstrerats på Stockholmsutställningen 1897 gjordes de första försöken med permanenta biografsalonger i Stockholm. År 1905 hade Stockholm tio biografer. Nymodigheten spred sig över landet och kringresanden visade upp film på många platser. Göteborg fick sin första fasta biograf år 1902, Sundsvall 1905, Piteå 1906, Umeå 1908, Luleå 1909.

Kringresande filmförevisare

Arjeplog besöktes på 1910-talet några gånger av kringresande filmförevisare och tidiga filmer på några minuter till några längre visades åtminstone i skolsalen på Kronskolan. En uppgift gör gällande att det omkring år 1910 kom en "liten röd gubbe" som visade rörlig film under marknaden.

David Renströms biograf

Arjeplogs första fasta biograf anordnades år 1919 i en enkel träbyggnad på två våningar som tidigare användes som danslokal och bostad. Byggnaden var uppförd av David Renström som tillsammans med hustrun drev biografen. Byggnaden var uppförd på familjens tomt i Arjeplogs kyrkostad, idag med adressen Lappvallsvägen 1. Lokalen saknade sluttning och sittplatserna var bänkar som kunde flyttas till väggarna de gånger då dans anordnades. Från början saknades filmduk och filmprojiceringen gjordes då mot ena väggen. David Renström skötte ofta filmprojektorn medan hustrun ordnade med musiken med grammofonskivor. Senare hade paret ett piano som kunde användas till filmmusik. Den första ljudfilm som visades i Arjeplog var På David Renströms biograf år 1930. Filmen Anna Christie med Greta Garbo marknadsfördes med frasen "Garbo talar" och var förmodligen den första ljudfilmen som visades i Arjeplog. David Renström åtalades i början av 1930-talet för fusk med nöjesskatten och detta medförde att han år 1933 lade ned biografverksamheten.

Palladium

Hotellägaren Axel Backlund började 1933 med biograf i en enkel byggnad bakom Kooperativa vid dagens Drottninggatan. År 1937 begärde Backlund om tillstånd att få visa ljudfilm. Biografen ansågs för liten och 1941 byggde Backlund nytt i anslutning till Stora hotellet och då med sluttande golv. Axel Backlunds biograf fick namnet Palladium och drevs fram till år 1963.

Centrumbiografen

Sågverksföreståndaren Arvid Sundström bodde granne med Palladium och lät sig inspireras. År 1936 uppförde han Centrumbiografen med plats för 202 personer.

Arjeplogs biografförening

Arjeplogs filmfestival

Filmfestivalen Tro, Film & kärlek