Framnäs (holme)

Från Arjeplogiana
Version från den 31 juli 2021 kl. 02.07 av Rangius (Diskussion | bidrag) (Skapade sidan med ''''Framnäs''' eller Framnäsholmen, även kallad "Skomakarholmen" och "Verkströmholmen", var en holme belägen en knapp kilometer från Arjeplogs kyrka mellan Kyrkholmen...')

(skillnad) ← Äldre version | Nuvarande version (skillnad) | Nyare version → (skillnad)
Hoppa till: navigering, sök

Framnäs eller Framnäsholmen, även kallad "Skomakarholmen" och "Verkströmholmen", var en holme belägen en knapp kilometer från Arjeplogs kyrka mellan Kyrkholmen och Öberget i Vaukaselet. Genom markutfyllnader ingår numera Framnäsholmen som en del av Öberget.

Historia

Framnäs var ett näs, en landtunga omgiven av vatten och som knöt samman Öberget med Kyrkholmen, vilket bör vara anledningen till dess namn.

Den äldsta säkerställda bebyggelse som vi känner till på holmen är den stuga som från 1890-talet fungerade som bostad för skomakaren Adam Lundström, hans hustru Karolina Persdotter och döttrarna Sofia och Anna. Familjen kom till Arjeplog år 1895, men om den bodde redan från detta år på Framnäsholmen är oklart, men den bodde där åtminstone ett par år senare. En muntlig uppgift av ett barnbarn till paret Lundström gör gällande att det år 1897 även stod en kåta på holmen där Kristina Amulsdotter och någon fler då bodde. År 1900 ansökte Adam Lundström om att få bygga ett boningshus på holmen men fick avslag av byggnads- och ordningsnämnden eftersom holmen ingick i det område där kyrkstugor förmodades uppföras i en framtid. Nämnden framhöll emellertid att Adam Lundström tillsvidare skulle få bo kvar i det boningshus som han redan uppfört på holmen. Den enklare stuga som redan uppförts bestod av ett kök och ett mindre kallrum. Någon förstuga fanns inte. Mellan köket och kammaren fanns det ingen dörr, så för att ta sig mellan de båda utrymmena blev de tvungna att gå ut. På detta sätt delades huset i två delar och det var möjligt att hyra eller låna ut det ena delen på sommaren. Adam Lundström ägde ett tvåradigt dragspel och ordnade ibland tillställningar på holmen dit ungdomar kom för att spela och dansa. Gården på Framnäs var känd som en fristad för en mängd tillfälliga arbetare, luffare, nasare och annat löst folk som vistades på orten. De erbjöds tillfällig bostad i stugan och i en tillhörande barack. Hemmet fick tidigt ett dåligt rykte hos den övriga ortsbefolkningen. Lite föraktfullt sades det att gården hos Lundströms var ett ”luffarhotell”.